среда, 24. децембар 2008.

Милош Црњански - Изабрана дела у 16 томова

У Музеју Југословенске кинотеке у Београду представљена су Изабрана дела Милоша Црњанског у 16 томова, која је објавила београдска издавачка кућа "Штампар Макарије".

Председник Задужбине "Милош Црњански" и приређивач тог издања, професор Мило Ломпар, рекао је на промоцији да је реч о изузетно важном издавачком подухвату у којем су се нашла и нека дела која годинама нису објављивана.
"Милош Црњански, највећи српски писац 20. века и најмодернији дух српске књижевности, достигао је врхове у најразличитијим жанровима - у стиху, у роману, у причи, у драми, у мемоарима, па чак и у новинарству, односно у репортажама и путописима", рекао је Ломпар.
Упоређујући романе Црњанског с делима Толстоја, Булгакова и Мана, Ломпар је истакао да је тај српски писац успео да створи књижевно дело у којем су пођеднако добро приказани "кретање национа, народа у историји, као и кретање појединца у трептају модерног времена".
Поред романа "Сеобе", "Дневник о Чарнојевићу" и "Роман о Лондону", ово издање обухвата и роман "Код Хипеборејаца" који је објављен први пут после 25 година.
Изабрана дела Милоша Црњанског чине и његова поетска збирка "Лирика Итаке", поеме "Ламент над Београдом" и "Стражилово", као И књиге драма, есеја, политичких списа, путописа и "Ембахаде", мемоарску прозу која је, такође, објављена први пут после две и по деценије.

 

Изабрана дела Милоша Црњанског чине следеће књиге:

 

Роман о Лондону 1

Роман о Лондону 2

Сеобе

Друга књига сеоба 1

Друга књига сеоба 2

Лирика Итаке и коментари

Књига о Микеланђелу

Код Хиперборејаца 1

Код хиперборејаца 2

Драме

Есеји

Ембахаде 1- 3

Ембахаде 4

Свети Сава, Дневник о Чарнојевићу, Приповедна проза

Политички списи

Путописи

 

цена: 9000 динара